Blog Mei – Hooggevoelig

Posted on mei 27, 2014 by Dian Santoso

Wat is hooggevoeligheid? Wat zijn daar de kenmerken van? En hoe ga je ermee om? In mijn vorige blog had ik verteld dat ik wel vaker bij een psycholoog ben geweest. Zij hadden moeite om mij te peilen en daardoor hebben ze me benamingen gegeven zoals ADHD of manisch depressief. Later heb ik me vaak afgevraagd of ze ook in een andere context hebben gekeken. Bepaalde dingen die ik heb meegemaakt heb ik tijdens de gesprekken met de psycholoog expres niet vermeld. Ik was bang dat ze me niet begrepen en ik dan bij wijze van spreken afgevoerd naar het gekkenhuis zou worden. Pas toen ik zei dat ik misschien hooggevoelig ben, omdat ik op het internet een test had gedaan, zei hij (mijn laatste super bijdehandte psycholoog) “Mmm dat zou ook kunnen!”

Op dat moment kon ik echt door de grond zakken. Het klikte niet tussen de psychologen en mij. Dat heeft gedeeltelijk te maken met dat zij mij altijd maar in hokjes wilden stoppen. En de manier waarop ze met me omgingen vond ik ook heel moeilijk. Ze kwamen denigrerend op me over. Toen ik naar mijn laatste psycholoog ging zat ik al op Hogeschool Geestenwetenschappen in Utrecht (HGU). Tijdens het vak communicatie heb ik geleerd dat de cliënt en de psycholoog gelijkwaardig zijn en dat je de cliënt zeker niet denigrerend moet behandelen. Doordat ze me op deze manier met me om gingen ben ik gestopt met de behandeling, nog vóórdat hij me kon testen óf ik hooggevoelig was. Maar ik ging zelf verder met het onderzoek naar de betekenis van hooggevoeligheid en de kenmerken daarvan.

Sommige mensen zijn intelligenter dan anderen. Zo zijn sommige mensen gevoeliger dan anderen. Hooggevoeligheid noemen we ook wel ‘highly sensitive person’. Deze mensen zijn gevoeliger voor indrukken, prikkels en merken meer signalen en details op. Hooggevoelig zijn is geen ziekte, maar een eigenschap. Een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Het is een erfelijk eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Het is wel een eigenschap die je voor grote uitdagingen kan stellen in je functioneren. Zeker als je bijvoorbeeld een problematische jeugd hebt gehad en jezelf hebt uitgeput door je steeds maar weer aan te passen. Het is als eerste heel belangrijk om je hooggevoeligheid te herkenenen en te accepteren. Vervolgens moet je leren hoe je er mee om kunt gaan. Het kan erg nuttig en prettig zijn om hier begeleiding bij te zoeken.

Zoals elke eigenschap gaat hooggevoeligheid gepaard met zowel positieve als negatieve kanten. Enkele kenmerken van HSP’s zijn onder meer:

– Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar.

– Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak.

– Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken.

– Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel.

– Voelen stemmingen en sferen goed aan.

– Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek.

– Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren.

– Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur.

– Kunnen verlegen overkomen, maar zijn dat veelal niet.

– Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch.

– Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden.

– Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven.

– Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.

– Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen.

Er zijn globaal genomen twee soorten HSP’s : de grootste groep, zo’n 70 procent is van nature rustig en meer introvert. Ze voelen zich prettig bij een redelijk gelijkmatig leven met weinig risico’s. Het andere deel, ongeveer 30% de HSP’s, heeft juist behoefte aan nieuwe ervaringen en spanning en is meer extravert. Zij worden ook wel HSS genoemd, “High Sensation Seekers”. Ze zijn enerzijds snel verveeld en op zoek naar uitdagingen, maar raken anderzijds snel overbelast. Zij leven als het ware met een voet op de rem en een voet op het gaspedaal. Dit stukje informatie over kenmerken van HSS heb ik over genomen van www.hoogegevoelig.nl Mocht je nog meer over hooggevoeligheid willen lezen dan kan je daar verder lezen.

Veel van de genoemde kenmerken herken ik bij mezelf, maar ik zag het eerst meer als valkuil dan als iets positiefs. Ik heb altijd in de horeca gewerkt en ik wilde nooit alleen zijn. En ik kon maar niet verklaren waarom ik nou altijd zo oververmoeid was, na het werk of na gezelligheid met mijn vrienden. Ook had ik vaak last van hoofdpijn, angsten en had ik regelmatig last van stemmingswisselingen.

Ik vind mezelf niet perfectionistisch, meer chaotisch doordat ik snel afgeleid ben door mijn impulsiviteit. Dat stukje van HSP herken ik daarom ook heel erg in mezelf, doordat ik me snel verveel ben ik altijd op zoek naar uitdagingen. Verder ben ik vrij extravert, behave als het om mijn gevoel gaat, dat uit ik altijd heel voorzichtig.

Doordat ik een vriendje had die altijd zei dat de dingen die ik voelde niet bestonden heb ik heel lang mijn hooggevoeligheid verstopt. Ik wilde niet zeuren, want mensen begrepen me toch niet. Maar alles werd intenser. Ik wist op een gegeven moment ook niet meer wat voor gevoel het was. Ik had het gevoel alsof ik gek werd. Dit doordat mijn andere gave zich ook aan het ontwikkelen was. Tegenwoordig heb ik regelmatig gesprekken met vriendinnen en mijn zussen over bepaalde kenmerken en of ik die eerder ook al had want op dat moment was ik me er nog niet bewust van.

Nadat ik losgekoppeld was van mijn oude vriendengroep, waar ik het heel moeilijk mee had, ben ik andere paden gaan bewandelen. Als eerst deed ik intuitive ontwikkeling. Daar leerde ik heel erg te erkenen welke stemmingen en energieën bij mij horen en welke er niet bij mij horen. Ik leerde hoe ik stemmingen en energieën van anderen terug kan geven aan degene bij wie het wel hoort, zodat ik het kan loslaten. Zo houd ik meer tijd voor mezelf over en kan ik mij meer verdiepen in mezelf. Ik heb ook vooral geleerd om mezelf af te sluiten. Iets wat ik nu heel erg goed kan en haast vanzelf gaat.

Veel energie, verdriet, leed en tranen heeft het me gekost om te zijn waar ik nu wil zijn. Toch ben ik ben nog steeds aan het leren en groeien. Goed naar mezelf kijken ervaar ik nog steeds heel erg intens. Doordat ik ook soms nog steeds verkeerde keuzes maak en niet naar mijn eigen gevoel durf te luisteren, maakt het allemaal nog moeilijker. Het accepteren van wie ik ben vind ik heel moeilijk en nog steeds loop ik daar vaak tegen aan. Er zijn meer dingen dat ik erg tegenaan loop. En dat is de dwang om begrepen t worden en onrecht.

Op Facebook heb je vele groepen voor HSP’s. In één van die groepen ben ik een jaar geleden beland. Veel dingen herkende ik zo erg, waardoor dat eenzame gevoel wat ik had, steeds minder werd. Ik kon met meer mensen er over praten die ook veel dingen herkende. Ik vond dat natuurlijk heel erg fijn. Toch heb ik van iemand geleerd, die ik heb leren kennen bij één van die groepen, dat ik meer moet loslaten dat ik altijd maar begrepen wil worden. Want als ik mezelf begrijp, dan is het niet meer zo belangrijk dat iemand anders je begrijpt. Dat vond ik een heel mooi en oprecht advies.

Met mijn sociale contacten botste ik vaak wel, want ik had vrij veel “vrienden” destijds. Ik werd zo vaak moe van het onbegrip, dat ik nu meer selectiever word in met wie ik wil omgaan en wat ik aan diegene heb. Voor mijn vrienden en mijn zussen ben ik niet de makkelijkste persoon om mee om te gaan. Maar als je me heel goed kent, weet je ook waarom en waar het allemaal vandaan komt. Dan gaat het steeds makkelijker. Tuurlijk hebben we nog wel onze problemen, maar niet meer zoals toen. Nieuwe mensen leren kennen ben ik heel slecht in. Het moet in eens klikken of helemaal niet. Ik heb geen zin en geen tijd om mijn energie te besteden aan mensen die toch geen toegevoegde waarde in mijn leven hebben. Het is bij mij alles of niets, dus met oppervlakkigheid kan ik niet omgaan. Ik heb ervoor gekozen om het niet meer te doen. Voor degene die me niet zo goed kent, kom ik vaak arrogant over. Dat is voor mij een stukje bescherming naar mezelf. Want als je een zwerver zou zijn, dan zou ik je zo opvangen! Van dat stukje hebben veel mensen misbruik van gemaakt en daardoor ben ik wat harder in geworden.

Zoals ik al zei is HSP is geen ziekte. Je moet alleen weten hoe je ermee om moet gaan. Voor mij is dit zeer belangrijk, ook omdat mijn kleine meisje hooggevoelig is.. Des te meer ik mezelf begrijp, des te meer ik  mijn dochter ga begrijpen. Hopelijk kan ik alles van wat ik heb geleerd aan haar mee geven, zodat zij ook weet hoe ze er mee moet gaan. Soms botsen we wel, want dit klein eigenwijs meisje is mijn mini me tot en met kleinste details aan toe.

Herken je je in veel dingen wat ik net schrijf, of wil je erover praten en advies krijgen?

Vraag gerust een consult aan en ik help je graag.

Hiermee sluit ik mijn blog van deze week af en ik hoop dat volgende week..

Warme groet,

van mij

Posted in Namaste Healing Blog.

 

  • jacques van maldeghem

juli 21, 2014 at 12:30 pm

Pppffffff 53 ben ik binnenkort 54. Mijn hele leven loop ik al met het gevoel rond dat er meer is. Veel meegemaakt ja ik ook wat is niet zo belangrijk. Het vormt je ten goede en ten slechte. Relatie idd ook kapot.
Je beschrijft veel dingen van jou leven en vreemd genoeg , of juist niet, ook van mijn leven. We hebben al even contact gehad via facebook. Binnenkort maken we een afspraak voor een consult… Tot dan.
Gr.
Jacques x

Lesly Asselman

augustus 21, 2014 at 5:59 pm

Lijkt mijn levensverhaal wel je weet wel wat en hoe zoals ik voel hoe jij het ervaren hebt,maar we blijven vertrouwen hebben in de mensheid,maar zijn voorzichtiger geworden in het toelaten. Bedankt voor het delen van jou ervaringen ook ik dacht altijd dat ik anders was dan andere en ging tegen mijn gevoel in mij anders gedragen zoals het van de buitenwereld verwacht werd en dat heeft zijn tol geeist tot de dag van vandaag. Veel liefs lesly

 

Menu