Blog Maart – ‘De Zin Van Mijn Leven’

Posted on mei 8, 2014 by Dian Santoso

Iedereen heeft zich vast wel eens afgevraagd: Wat is het doel van het leven? Waarom zijn we hier op aarde? Waarom is er zoveel ellende in de wereld? En waarom bestaan godsdiensten? Deze vragen zijn filosofische vragen. De goede antwoorden bestaan niet, want iedereen heeft een eigen mening en een eigen beleving.

Mijn interesse in de filosofie begon al toen ik heel klein was. Ik was altijd al geïnteresseerd in de betekenis van de zin van het leven en of religie ook ergens mee te maken heeft. Ik was altijd op zoek naar antwoorden.

Indonesië; het land waar ik geboren ben, is het grootste moslimland ter wereld. Maar ben ik ook moslim? Nee, dat niet. Mijn vader was half Thai en Chinees en mijn moeder half Javaans en Arabisch. Dus geen wonder dat ik toen al een identiteitscrisis had! Ik zat op een Katholieke school en ik ging naar een Christelijke kerk. Mijn vaders familie is Boeddhistisch dus ook daar kreeg ik ook veel van mee. Zo af en toe ging ik dus ook naar een tempel.

Alsof dat niet verwarrend genoeg was, ging ik ook vaak met één van onze baboes (bediende) bidden in naam van Allah. Dit deed ik ook vaak als ik naar m’n moeders familie ging, want die was wel moslim. Ik ging dus ook vaak naar een moskee.

Jaren later, toen ik naar Nederland verhuisde, werd ik atheïst. Ik geloofde nergens meer in en vond in geen elk geloof voldoening, hoewel ze stuk voor stuk hun eigen definities en motieven hebben. Ik vroeg me af dat als er echt een God zou bestaan, waarom is het leven dan zo moeilijk?.. Waarom zijn er oorlogen in de wereld? En waarom is de wereld zo oneerlijk verdeeld?

Ergens heb ik er altijd in geloofd dat er meer is tussen hemel en aarde. Dat dingen gebeuren met een reden en dat toeval niet bestaat. Toch weet ik niet zeker of dat zo is..

Als er iets ernstigs in je leven gebeurd, zoals: een verbroken relatie, een onverwachte ziekte, sterfte of iets anders vreselijks, dan komen die vragen steeds weer tevoorschijn. Je gaat nadenken over de zin van het leven.

In september 2012 begon ik met de studie ‘Zingeving en Spiritualiteit’. Iedereen vroeg zich af wat je ermee kan worden, en sommige mensen lachten me ook uit. Maar dat gaf niks, zolang ik het zelf maar wist. De inhoud van mijn studie biedt een vorming voor mensen die zich bezig willen houden met filosofische bespiegelingen over de functies van leven en dood, geluk en verdriet, ziekte en lijden, het kwaad in al zijn vormen en zich daarbij willen laten inspireren door psychotherapeutische referentiekaders en het zingevingkader van religie en spiritualiteit. Dat vind ik enorm interessant. De eerste twee jaar was voornamelijk gericht op eigen ontwikkeling, de laatste twee jaar zou ik opgeleid worden tot life-coach, zingevingstherapeut of psychosociaal therapeut. Ik heb de studie vanwege persoonlijke omstandigheden voortijdig moeten afbreken, maar heb vele cursussen gevolgd op het gebied van intuïtieve ontwikkeling, medium – hypno – regressie therapie en life-coaching.

Ik ben heel goed in het geven van adviezen aan anderen, en daarom ben ik er van overtuigd dat ik een goede therapeut ben! Voor mijn vrienden sta ik altijd klaar met heel veel goed bedoelde adviezen, maar als het over mijn eigen problemen ging luisterde ik nooit naar mijn eigen advies of gevoel. Voorheen maakte ik overal een puinhoop van. Tegenwoordig heb ik balans kunnen vinden in alles wat ik doe.

Het duurde heel lang voordat ik wist welke richting ik op wilde met me leven, met name toen het om de studie ging. Ik was er altijd van overtuigd dat ik iets met toerisme zou doen of het organiseren van evenementen. Ik vind het namelijk heel leuk om met mensen te werken. Maar wat ik allerliefste wil, is mensen helpen die op zoek zijn naar zichzelf!

Spiritueel ben ik blijkbaar altijd al geweest! Mensen die het woord spiritualiteit zien of horen, associëren dat al snel met zweverigheid. Maar wat is spiritualiteit precies? Heeft iemand daar wel eens over nagedacht? Spiritualiteit heeft alles met bewustzijn te maken. Hoe bewust ben jij van jezelf? En hoe bewust ben je van je omgeving? Religie hoort ook bij spiritualiteit. Ze maken je bewust van wat je bent.

Er zijn genoeg redenen waarom ik blogs ben gaan schrijven. Maar de belangrijkste reden voor mij is mijn persoonlijke ontwikkeling, en omdat ik ervan overtuigd ben dat ik heel veel mensen kan helpen door mijn verhaal te delen. Zelf ben ik filosofisch ingesteld, een denker dus. In mijn blogs zul je veel onderwerpen tegen komen die je in een fase van je leven meemaakt. Daarvoor neem ik ook voorbeelden van wat ik zelf heb meegemaakt en hoe ik het ervaren heb.

Ik hoop dat jullie wekelijks mijn blog willen blijven volgen. Tot volgende week.

Warme groet,

van mij.

Posted in Namaste Healing Blog.

 

Menu